Specifika chovu

Pokud jste propadli jejich kouzlu a rozhodli jste se pořídit si domů pár těchto velmi pěkných a pozoruhodných zvířátek, gratulujeme. A jelikož se jejich chovu věnujeme už nějaký ten rok, máme pro vás do začátku pár rad a základních informací, které byste určitě neměli opomenout.

Chov cuy morčat je v zásadě snadný. Máte-li doma už nějaké morče, budete si vědět rady, protože cuy jsou morčata jako každá jiná a jejich požadavky se nijak zásadně neliší. Pokud nevíte, jak na morče jako takové, doporučuji odbornou literaturu, na toto téma existuje mnoho pěkných a zajímavých knížek, které nejsou nijak drahé. U cuy (obřích morčat) byste ale měli pozornost věnovat těmto věcem:

Potrava: Složení má stejná pravidla jako u normálních, množství je o trochu větší.

Prostor: Protože jsou větší, potřebují větší klec. Protože toho víc snědí, je třeba jim o něco častěji čistit. Pokud máte ale odpovídající velikost ubikace, tak se to tam ztratí.

Kondice: Udržujte své zvíře v dobré kondici přiměřenou dávkou vyvážené potravy a možností pohybu. Tělo obřích morčat je větší a zatěžuje tak jejich srdce více, proto je třeba nenechat morče ztloustnout, i kdyby tak třeba díky tomu nedosáhlo na požadovaný počet bodů na výstavách,a také ho nechat občas proběhnout, aby se jen neválelo v rohu, nebo si tím koledujete o oběhové selhání. Proto pozor na obezitu!!

Odchov mláďat: Nikdy, ale opravdu nikdy nepárujte cuy morče a normální morče a potomky z takových vrhů kategoricky odmítejte!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Malé samice z těchto vrhů budou mít s velkou pravděpodobností porodní komplikace při rození velkých mláďat (rozhodně neplatí malá samice=malé mláďě) a tento problém se může vyskytnout i v dalších generacích, i když oba rodiče vypadají velcí!

Ochočování: Mezi chovateli panuje pověra, že cuy morčata jsou plachá, možná snad neochočitelná. Tuto teorii můžem s jistotou vyvrátit, aspoň pokud se týká našich morčat, byly vždy stejně přítulné, jako jakékoliv jiné běžné morče, a míra jeho přítulnosti/plachosti přímo úměrná tomu, kolik času a péče jim daný chovatel věnuje. Je možné, že existují opravdu plaché rodové linie, ale nemáme tuto zkušenost.

Úmrtnost: Další fámou je to, že se cuy morčata kvůli jejich vzrůstu nedožijí déle než 2 let. I toto je nesmysl, v chovu máme takové, které mají 3 i 4 roky a stále žijí. Není důvod, aby morče udržované v dobré kondici předčasně umíralo. Zároveň však je třeba mít na zřeteli, že pokud zatěžujete své zvíře obezitou nebo jinými nevhodnými podmínkami, život mu tím zkracujete vy sami. Může se vyskytnout i skrytá genetická anomálie, jako ostatně u všech zvířat (i lidí), ale to jsou spíš vyjímky. Největší význam má skutečně strava a zdravý životní styl.

Polydaktylie: Ano, mají často více prstů. V Německu se to považuje za standartovou chybu, u nás ne. V životě jim to nijak nevadí.